Uppläst text på bio

Nu kan du som har svårt att hinna med att läsa texten på film få den svenska texten uppläst via en app i din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Det enda du behöver för att ta del av tjänsten är en app och ett par hörlurar till din smarta mobiltelefon eller surfplatta.


Uppläst text steg-för-steg

Före biobesöket:

  1. Anslut din mobil eller surfplatta till internet.
  2. Öppna App Store eller Google Play och sök på "uppläst text".
  3. Ladda hem valfri app (TillBio, BioPlay, MovieTalk, SubTalk eller VoiceVision).
  4. Öppna appen och ladda ner ljudspåret till den film du ska se.
  5. Glöm inte att ta med hörlurar!

När du satt dig på din plats i biografen:

  1. Sätt på flygplansläge.
  2. Öppna appen (TillBio, BioPlay, MovieTalk, SubTalk eller VoiceVision).
  3. Tryck på appens startknapp, och behåll appen igång.
  4. Uppläsningen kommer igång automatiskt när filmen börjar.


Så funkar uppläst text på bio

Uppläst text innebär att filmens svenska text blir uppläst via ett särskilt ljudspår. Ljudspåren går att nå via kostnadsfria appar på din smarta mobiltelefon eller surfplatta. De största apparna i dagsläget heter TillBio, BioPlay, MovieTalk, SubTalk och VoiceVision. Vilken app du föredrar är en smaksak.

Via apparna kan du antingen välja att lyssna på uppläst text eller syntolkning. Om du vill växla mellan tjänsterna så kan du givetvis ändra ditt val under filmens gång, och likaså justera ljudspårets volym. Om du ska se film på tv så ska du välja ljudspåren för TV, DVD eller VOD.


Filmer på bio med stöd för uppläst text

Uppläst text

8 1/2

Ett guldkorn i Federicos Fellinis produktion. Älskad för sin skönhet och sin berättarmässiga experimentlusta. Vann en Oscar för bäst icke-engelskspråkiga film 1964

De 400 slagen

Skolkande pojke ljuger vilt, plankar in på alla filmer han kan, sätter eld på ett altare till Balzac och stjäl en skrivmaskin i långfilmsdebuten som inledde nya vågen, ett mästerverk om en barndom "då varje misstag var ett brott". Första filmen om Truffauts alter ego Antoine Doinel, filmad med handkamera i naturligt ljus. Den frysta slutbilden där Jean-Pierre Léaud ser rakt in i kameran glömmer man inte.

Den sista resan

När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig "tredje ålder" med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan. Då får Filip en idé - att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de pla...

I´m Still Here

Oscarvinnaren av Bästa internationella film, "I'm Still Here" är ett gripande drama om ett mörkt kapitel i Brasiliens historia. En film som engagerar och berör på djupet. Den sanna historien om en familjs obevekliga kamp för rättvisa! Brasilien, 1970. Rio de Janeiros stränder sjuder av liv, men i kulisserna hårdnar militärjuntans grepp om landet. När Rubens Paiva hämtas i sitt hem av beväpnade män förbyts idyllen i oro och förtvivlan. Plötsligt står hans fru Eunice ensam med parets fem barn, och nu...

In the Mood for Love

I Hongkong 1962 finner Chow och Su tröst hos varandra efter att ha upptäckt att deras makar har en affär. Inspelningsförseningar tvingade Christopher Doyle att lämna över fotot till Mark Lee Ping-bin, resulterande i ett hisnande vackert möte mellan den förras kinetiska temperament och den senares dröjande blick.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Ljus i natten

Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på poker. Han öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare. Ett litet ögonblick av solsken som inte nödvändigtvis leder fram till ett lyckligt slut.

På Hvitfeldtska bodde vi

EU-toppmötet i Göteborg 2001. Nils Petter Löfstedt har med sig sin kamera och en dröm om att bli fotograf. Han bor med sin vän på Hvitfeldtska gymnasiet som används som övernattning för tillresta men på morgonen spärrar polis av skolan. 10 timmar senare är dramat över och 459 personer grips. Gömt i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film. Nu, tjugo år senare söker Nils Petter upp några av de som fastnat på hans bilder. Det som fick namnet Göteborgskravallerna har satt djupa ...